Norges eldste svømmeklubb

BSC fra 1908

Gjengitt fra BSCs 100års jubilumsbok forfattet av Jacob T. Larsen. Alf Knag innleder sitt kapittel om "BSC blir stiftet" i klubbens gamle jubileumsbok med: "Det var en slik herlig kveldstund at Bergens Svømme Club kom til verden for 50 år siden".

Det virker som om at værgudene hadde bestemt seg for å spille på lag med de åtte unge menn som denne kvelden kom sammen til formelt stiftelsesmøte av byens første svømmeklubb. Alf Knag var selv med på møtet, ( du ser ham som nr 2 fra venstre på bildet ) og det er derfor liten grunn til å betvile det han forteller om værgudenes såkalte tegn. Forut for dette hadde en del svømmeinteresserte høsten 1907 og utover vinteren drøftet spørsmålet om egen svømmeklubb, og man hadde sendt rundt en liste der interesserte kunne tegne seg.

Sommeren kom tidlig i 1908 og alt i slutten av mai var badesesongen ved Sydnes Sjøbad i full gang. Den store aktiviteten stimulerte utvilsomt interessen for å stifte den påtenkte svømmeklubben og en av de siste dagene i mai mottok de som hadde skrevet seg på listen et brevkort med overskrift "Bergen Svømme Club". Innholdet gikk i korthet ut på at treningen startet mandag 1.juni klokken 19.30 i Sydnes Sjøbad. Brevet var undertegnet "Komitéen", men i realiteten var det en ung person ved navn Thorvald Opsahl som sto bak. Til den første treningen møtte 8 - 10 personer som i følge Knag behersket vanlige ferdigheter i brystsvømming og uskolert stuping.Norges første svømmeklubb var en realitet.

Den gang var svømmesporten en utendørs sport. På Vestlandet strakk sesongen seg over maks 4 måneder. Treningen fant sted primært i Sydnes Sjøbad, men også i Konsulbukten i Nordåsvannet. Med disse  begrensede treningsforhold gjorde BSC seg lite bemerket på det nasjonale plan. Men under de berømte Vågsløpene i Bergen havn var entusiasmen stor og flere tusen tilskuere bivånet denne årlige svømme utskeielsen!

 

Interessant å se er også hvor tidlig klubben var ute med å profilere seg designmessig på en måte som også i dag må kunne betegnes som overaskende friskt, sterkt og moderne. Allerede under stiftelsesmøtet ble det bestemt at klubbens farger skulle være blått og hvitt, og klubbens merke skulle være en livbøye med BSC og årstallet 1908. Klubbens motto skule være:"Sol, luft, vann".

Som det fremgår av bildene ble klubbens logo friskt og med en
utilslørt erkebergensk freidighet presentert på badetøyet med en
svung vi til og med i dag kan misunne. Damene var ikke mer
blyge enn at de fulgte opp med like sterk profilering av klubben.
Glem ikke at det fremdeles skulle gå 5 år før de fikk alminnelig stemmerett !

Som en fase 2, kom det sportslige gjennombruddet for BSC i1960 ved åpningen av et innendørs 25m basseng, nemlig Sentralbadet.

Byens nye folkebad

Sentralbadet fra åpning 1960

Med åpningen av Sentralbadet i 1960 ble en ny æra for BSC innledet. Gjengitt fra BSCs 100års jubilumsbok forfattet av Jacob T. Larsen.

Fase 2 kom med det sportslige gjennombruddet for BSC i 1960 ved åpningen av et innendørs 25m basseng, nemlig Sentralbadet. De forutseende i BSC ansatte en ny, internasjonal trenerkapasitet. Dette kombinert med et helårlig treningstilbud resulterte i at BSC dominerte norsk svømmesport til midten av 70-årene.

Fire BSC-svømmere som markerte seg allerede få måneder etter at Sentralbadet var åpnet. Fra venstre: Arne Jentoft, Jan Allers, Per Bjørkhaug og Bjørn Olsen.

Langt ut i 70-årene gjorde BSC fortsatt en flott sportslig innsats, men klubbstrukturen endret seg og dermed også det sportslige hegemoniet. Støtte foreningen gjennom 40 år, Baden-Baden bestående av eldre svømmere som også hadde hjulpet klubben rent økonomisk ble oppløst etter medlemsfest i 1978. Foran åpningsstevnet  I 1979 stilte lokalavisen BA spørsmålet "Bergen opp av bølgedalen?".

Spørsmålet gjaldt altså alle klubbene i Bergen! - På 1980-tallet kom nye elementer i klubbdriften til BSC inn. Sponsorer og dermed sponsorinntekter ble gradvis viktigere. Svømmeundervisningen ble utvidet og inkluderte grupper helt ned til 4 - 5 års alderen. Svømme kursene ble også  en av klubbens viktige inntektskilder. Men der var intern uro i klubben bl.a. på grunn av uenighet mellom foreldrelaget og klubbstyret om økonomiske disposisjoner. Mye skyldtes noe så banalt som dårlig kommunikasjon. 

Fra 1980 til 1983 falt medlemstallet fra 449 medlemmer til 226! Dette hadde imidlertid også sammenheng med at Sentralbadet var stengt i en lang periode. - Men fra 1984 og utover opplevde BSC en solid fremmarsj. Innenfor klubbledelsen ble der en ny giv og med større oppmerksomhet omkring rekrutteringsarbeidet. Trenersiden ble mere profesjonell og ikke minst mere stabil. Langsomt men sikkert forbedret også de sportslige resultatene seg. BSC valgte i 1987 å stå utenfor klubbsamarbeidet Team Bergen, senere Hansa-svømmerne og i dag Bergenssvømmerne.  Dessverre dukket det også opp en "økonomisak" i styret i BSC i 1988 og avisen BT kjørte i en periode mer enn 30 artikler med et ensidig og snevert bilde av BSC (iflg. en semesteroppgave som gav en analyse av BTs pressedekning av BSC).

Ligningsmyndighetene satte i gang en omfattende gransking av klubbens lønnsutbetalinger og klubben måtte etterbetale tils. 115.000 kroner i arbeidsgiveravgift og saksomkostninger.  Heldigvis var klubbens svømmeskole meget attraktiv med 750 barn som fikk svømmeopplæring i 1989. Dette hjalp bra på økonomien men året ble gjort opp med et kraftig underskudd. Bare takket være støttelagets enorme dugnadsinnsats og private lån og garantier fra enkelte i styret ble det mulig å fortsette svømmevirksomheten. Klubbens nye, unge garde markerte seg bedre og bedre i begynnelsen av 1990-årene og driften "normaliserte" seg.  Litt treneruro medførte at en av hovedtrenerne trakk seg i 1992 og Vestkantsvømmerne ble etablert  i konkurranse med deler av BSCs nedslagsfelt. Fra 1993 hadde styrets stramme økonomiske styring virket positivt. Klubben fikk bl.a. anledning til å øke de økonomiske tilskuddene til de aktive ved stevner og treningssamlinger. Ved utgangen av 1994 hadde BSC hele 941 medlemmer.  Og i årsmeldingen ble det notert at "Klubbens instruktører har også i år gjort en fantastisk innsats og er uten tvil en viktig bærebjelke i klubbens arbeid".

 - Fra 1993 ble Masters svømming en ny aktivitet i BSC. Mens man i 1995 fikk gjennomført en viktig reorganisering av klubbens funksjoner med infoutvalg, masterkontakt, reiseutvalg, kursansvarlig og utdanningsansvarlig, så falt selve den sportslige organiseringen på plass i 1996. Klubbens aktive ble fordelt i en A-gjeng, en B-gjeng, to C-gjenger, tre D-gjenger og en Å-gjeng. Kanskje viktigst av alt - Flemming Skov Jensen ble ansatt som sportslig leder i BSC (noe han er fremdeles!!.) BSC hadde fått en sportslig leder med høy utdannelse, internasjonal erfaring og gode pedagogiske egenskaper. - BSC fikk solid sportslig fremgang og i stor grad dominerte norsk svømming. Og i 2008 feiret klubben sitt 100-års jubileum som landets eldste svømmeklubb i Bergens flotteste festhall, nemlig Håkonshallen.