Velkommen til Bergens Svømme Club sin rekruttavdeling!
Gratulerer – du har nå tatt steget opp i vår rekruttavdeling! Rekruttavdelingen består av de tre høyeste nivåene i svømmeskolen: Sjøløve, Delfin og Hai. Etter rekruttavdelingen er det flere muligheter for videre utvikling. Neste steg vurderes ut ifra teknikk og ferdighet, alder og modenhet, motivasjon for å lære, oppmøte og deltagelse.
Mange har spørsmål knyttet til både ord og begreper, treningsopplegg og stevner når de kommer på dette nivået i svømmeskolen. Vi har derfor samlet informasjon som svarer på de vanligste spørsmålene her.
Fokusområder i de ulike gruppene
Sjøløve (Rekrutt 3)
På Sjøløve-nivået har man fokus på å lære bevegelsen i bryst og butterfly (delfinbevegelsen). I tillegg jobber man med repetisjon fra tidligere nivåer (crawl og rygg). Hovedfokuset er på å utvikle grovkoordinert brystteknikk.
På uapproberte stevner vil trenerne med mindre annet er avtalt, melde utøveren på øvelser i stilene crawl og rygg.
Apporterte stevner: ikke aktuelt enda.
Delfin (Rekrutt 2)
På Delfin-nivået har man fokus på å lære teknikk i bryst og butterfly. Fra Sjøløve-nivået har deltakerne fått erfaring med delfinbevegelsen, som kjennetegner både bryst og butterfly. På dette nivået skal deltakerne få mer kjennskap med svømmeteknikkene i bryst og butterfly slik at de mestrer disse grovkoordinert. I tillegg jobber man med repetisjon fra tidligere nivåer (crawl og rygg).
På uapproberte stevner vil trenerne med mindre annet er avtalt, melde utøveren på øvelser i stilene crawl, rygg og bryst.
Approberte stevner: kan være aktuelt dersom man har deltatt jevnlig på uapproberte stevner tidligere, og utøveren ønsker å utfordre seg litt mer, men det er ikke noe vi oppfordrer til.
Hai (Rekrutt 1)
På Hai-nivået har man fokus på medleysvømming. Dette oppsummerer de ferdigheter og teknikker man har lært på de foregående nivåene. Medleysvømmingen setter sammen de fire svømmeartene i rekkefølgen butterfly, rygg, bryst og crawl. På dette nivået skal deltakerne videreutvikle undervannssvømmingen, startene og vendingene.
På uapporberte stevner vil trenerne med mindre annet er avtalt, melde utøveren på øvelser i alle fire stiler, crawl, rygg, bryst og butterfly.
Approberte stevner: vi oppfordrer utøvere som jevnlig har deltatt på uapproberte stevner om å melde seg på approberte stevner for å få mer erfaring med regler og ulike distanser som ikke tilbys på uapproberte stevner. Dette er en vurdering som gjøres i samråd med treneren til den enkelte slik at vi kan jobbe for at overgangen fra uapproberte til approberte stevner går så smertefritt som mulig, og jobbe for at utøveren for en god opplevelse med overgangen.
Uapproberte og approberte stevner
I svømmeidretten skiller vi mellom uapproberte og approberte stevner.
Uapproberte stevner (rekruttstevner): Disse stevnene er spesielt egnet for yngre utøvere som er ny i svømmeidretten, og som ønsker en introduksjon til svømming som konkurranseidrett. Aldersbegrensninger på disse stevnene varierer noe, men på generell basis er det primært tilrettelagt for utøvere mellom 8-12 år. På disse stevnene er øvelsesutvalget tilrettelagt for rekruttnivåene i svømmeskolen, svømmerne blir ikke diskvalifisert, og alle får premie. Målsetning for svømmerne som deltar på rekruttstevner er å lære stevnerutiner og venne seg til konkurranse-situasjonen og etter hvert delta på approberte stevner (åpne stevner).
Disse stevnene koster som oftest 100kr uansett antall øvelser, eller 75kr per øvelse man svømmer. Deltakeravgiften faktureres i etterkant av stevnet. Påmelding skjer i Spond, og er økonomisk bindende i det påmeldingsfristen går ut. Det betyr at arrangør fakturer for de øvelsene man er påmeldt også dersom man ikke stiller til start.
Dugnad og loddbøker
Det kommer flere anledninger til å samle inn dugnadspoeng gjennom året. Les mer om dugnadspoeng HER. På høsten er det også et loddboksalg.
- Juleavslutning
- Sommeravslutning
- Dugnad på egne stevner (vår og høst)
- Loddboksalg høst – 2 loddbøker hver. Man må ikke selge, men får premie (f.eks. en klubbgenser) dersom man selger 2 eller flere loddbøker, samt at inntekten går øremerket til sosiale aktiviter for utøverne, så jo mer man selger jo mer penger blir det i sosialkassen.
Veien videre etter rekrutt
Når man nærmer seg slutten på rekruttperioden vil man ha flere alternativer for veien videre. Dersom man er nysgjerrig på svømmeidretten og ønsker å utforske svømming både som treningsform og konkurranseidrett vil man få tilbud om å gå videre til vår Aspirantgruppe (D1). Disse trener på Ado arena mandag-torsdag
Dersom man ikke ønsker å drive med konkurransesvømming kan man bli med i en av våre mosjonsgrupper for barn og ungdom. Disse trener på Stemmemyren, og har ordentlige treninger med fokus på å utvikle seg, men man deltar ikke på konkurranser, og har færre treninger per uke.